A kezdetekről és a gyűjtés menete


2009-ben kezdődött minden. A Kisalföld weboldalán jelent meg egy cikk májusban.  Ebben az szerepelt, hogy a győri Grosz András több mint 1200 különböző sört kóstolt már meg. A jó söröket én is régóta kedveltem, de a gyűjtési szenvedély még nem igazán éledt fel bennem. Maximum néhány  különleges üveget illetve dobozt raktam el  magamnak emlékbe.  A cikk elolvasása után viszont úgy éreztem, nekem is van  kedvem és lehetőségem a világ különböző söreinek minél  nagyobb számú összegyűjtésére. Már az elején elhatároztam, hogy csak azokat a söröket veszem be a gyűjteménybe, amelyeket ténylegesen elfogyasztottam és az üvege vagy doboza meg is marad nekem. Eleinte a lakásunkban gyűjtöttem a relikviákat, de mivel nagyon gyorsan növekedett a darabszám, kénytelen voltam - a szerencsére elég nagy - pincénket erre a célra elkezdeni használni.  2009. nyarán  voltunk először a családdal Münchenben, a Bayern München felkészülési meccsére mentünk ki az Audi Kupára. Fantasztikus élményeink voltak ezekben a napokban. A szállodánkban találkoztam egy ott dolgozó  magyar alkalmazottal, akinek segítségével eljutottam egy igazi német "Getränke Markt"- ba. Ekkor ért az igazi  meglepetés, hogy létezik a sörök fantasztikus választéka  egy átlagos német diszkontban is. Ekkor szereztem be 50-60 különböző  nagyon jó német sört magamnak. Innentől kezde kezdtem tudatosan gyűjteni a különböző söröket.  2010. márciusában újra eljutottunk Münchenbe (30 újabb sör), majd Pozsonyban is sikerült 20 újabb sört beszereznem. Ezután döntöttem el, hogy az addig meglévő relikviáimat rendszerezni fogom. 2010. májusában sikerült az 500.  féle sörömet megszereznem. Az első 500 sört csak nagyjából sikerült sorrendbe szednem, de innentől kezdve minden újabb sört időrendben rögzítettem a számítógépemen és ez tart a mai napig is. A beszerzett új söröket a ratebeer.com weboldalon ellenőrzöm le, hogy tényleg újdonságról van-e szó. A sörök elfogyasztása után az üres üveget vagy dobozt lefényképezem és a nyilvántartásomban a képét is elhelyezem. Ezután időszakonként leviszem a pincénkbe ahol próbálom országonként rendezni a polcokra. A gyűjteményről a képeket a "Galéria" címszó alatt lehet megtalálni. Családom már régóta mondogatta, hogy ne csak ők lássák a kollekciót, hanem másoknak is mutassam meg és készítsek egy weboldalt. 2016. év elején szántam rá magam erre. A lehető legegyszerűbb formában készítettem el saját magam az oldalt és megpróbálom folyamatosan frissíteni az új beszerzésekkel. Remélem, aki majd megnézi az értékeli ezt az "őrült" hobbimat.

A sörgyűjtés helyszínei

Sopronban élek, de mindenhol ahol megfordulok szánok rá időt, hogy felkutassam az újdonságokat. Ezek közül eleinte a legfontosabbak a családi nyaralások és kirándulások voltak. München, Bécs, Prága, Pozsony és az olaszországi városok mind-mind bőséges lelőhelyeknek számítottak. De Horvátország, Franciaország és Szlovénia is megfelelő terepnek bizonyult. A munkámhoz kapcsolódóan évente többször is megfordulok Németországban, ahol gyakorlatilag korlátlan mennyiségben lehet sör újdonságokat találni. Legyen szó Berlinről, Münchenről vagy a legkisebb falvakban is megtalálható Getränke Markt-ról, mindenhol rengeteg új sört tudtam beszerezni. Bár a sörök döntő hányadát magam szereztem be, de mások is segítik a gyűjtést. A testvéreim ha látnak valamit mindig megkérdezik meg van-e, és megveszik nekem. Kollegáim is tudtak már sok újdonságot szerezni nekem. Sőt kaptam már sört a feleségemtől és a gyermekeimtől is. Eleinte a német és osztrák sörök domináltak a kollekcióban. A magyar sörök közül jellemzően csak a nagy áruházakban megtalálható márkákat tudtam beszerezni. Aztán elindultak a különböző webáruházak és a magyar sörök bámulatos választéka jelent meg a kínálatban. 2013-tól egyre több helyről tudtam rendelni, főleg magyar söröket. A legtöbbet a Kézműves Csemegétől, a Beerodalomtól, a Kredenc Manufaktúrától, de korábban a Venenumtól, a Sörspecialistától és a Csakajósörtől is szereztem be újdonságokat.  Megfordultam sörfesztiválokon is (Budavári Sörfesztivál, Főzdefeszt, Bécsi Sörfesztiválok), ahol szintén  sok újdonságra tettem szert. 

Milyen söröket szeretek

Elsősorban a jó bajor és osztrák világos söröket kedvelem, azok közül is az Oktoberfest, Helles illetve Märzen típusúak a kedvenceim. De a búzasöröket illetve a kellerbier típusú söröket is szeretem. Mostanában egyre több IPA sör is nagyon ízlik. Amiket nem nagyon kedvelek azok a túl erős, valamint a túlzottan karamellás ízű sötét sörök. De mivel a gyűjteményből ezek sem hiányozhatnak, ezért megkóstolom ezeket is. Vannak még az ihatatlan kategóriába tartozó olcsó áruházi sörök, amiket csak becsületből kóstolok meg,  pár korty után sokszor a mosogatóban végzik.
A német sörmárkák közül az Augustiner a fő kedvencem, főleg csapolva Münchenben az Augustiner sörözőben.  A búzasörök közül a Weihenstephaner sörökre esküszöm. Nagyon ízlettek még a berlini Georgbrau sörözőben csapolt, helyben készült sörök illetve Prágában Pivovarský Dům-ban készülő és helyben fogyasztható sörök is. A magyar sörök közül jelenleg a Békésszentandrási Ogre Sör a kedvencem. De ezek csak kiragadott példák, a megkóstolt sörök nagy része teljesen rendben volt, szerencsére viszonylag kevés a számomra nagyon rossz sör.

Különlegességek, országok

Egy idő után a mennyiség mellett elkezdtem arra is figyelni, hogy minél több különböző országból legyen söröm. Jelenleg  64 ország sörei vannak meg a gyűjteményemben. Vannak köztük szerintem igazi különlegességek is. Ilyennek tartom az egyenesen Ugandából illetve Dél-Afrikából hozott egy-egy sört, amelyeket egyik rokonom szerzett nekem. A kollegámtól kapott tanzániai sörre is büszke vagyok. Az öt különböző Egyiptomból kapott sört is ide sorolnám. A feröer-szigeteki illetve  új-zélandi  példányok is különlegesek. Vannak még hiányzó európai országok, amelyekből eddig még nem sikerült beszereznem  újdonságokat. Szerencsére Németországban és Ausztriában elég nagy a választék, előbb-utóbb meglesznek ezek is.
A mennyiséget nézve a közel 1200 különböző német, a 600 felé közeledő osztrák, a majdnem 500 magyar, a több mint 100 olasz sör a büszkeségem.  De a cseh söreim száma is közeledik a 300.-hoz. Két alkalommal is előfordult, hogy egy nap alatt több mint 80 darab különféle új sört tudtam beszerezni.
A sörösüvegek és dobozok mellett egyre több sörös  korsóm is van, ezek száma 100 körüli. Nagy részüket a megvásárolt sörök mellé kaptam illetve testvérem ajándékozta nekem. Nem célom, hogy ezekből jelentősen több legyen, mert azokat már tényleg nem tudnám hová tenni.


                2016. január